Calorieën verbranden door te wandelen

Wil je afvallen zonder je in het zweet te werken? Dan is wandelen echt iets voor jou! Onderzoekers roemen al jaren de gezondheidsvoordelen van wandelen. Het is niet alleen goed voor je geestelijke gezondheid, want een blokje om doet wonderen voor je humeur, je creativiteit en je stress-level, maar ook voor je fysieke gezondheid. Je blijft er lekker fit van en je verbrandt calorieën.

Calorieën verbranden door te wandelen

De antwoorden op een rij

Hoeveel verbrand je met 10 km wandelen?
Per kilometer wandelen verbrand je ongeveer 60 calorieën bij een snelheid van 5 km/uur. Dit aantal wordt meer bij een bovengemiddeld gewicht. Over een afstand van 10 kilometer verbrand je dus ongeveer 600 calorieën.

Hoeveel calorieën verbrand je met 1 uur wandelen?
Per uur wandelen verbrand je ongeveer 300 calorieën bij een gemiddelde snelheid van 5 kilometer per uur en een gewicht van 70 kilo. Wandel je in een sneller tempo dan wordt het aantal calorieën dat je verbrand per afgelegde kilometer niet heel veel meer.

Hoeveel calorieën verbrand je met wandelen 10.000 stappen?
In 10.000 stappen leg je ongeveer 8 kilometer af. Per kilometer verband je ongeveer 60 calorieën dus over een afstand van 8 kilometer komt dit neer op 480 calorieën (bij een gemiddeld gewicht en een normaal wandeltempo)

Hoe lang moet je lopen om 1000 calorieën te verbranden?
Om 1000 calorieën te verbranden moet je zeker wel 15 kilometer lopen. Het aantal verbrandde calorieën is ook afhankelijk van de situatie (ondergrond, tegenwind, gewicht, snelheid).

Bereken hoeveel calorieën je verbrandt met wandelen

Reken snel uit hoeveel calorieën je kan verbranden met wandelen op basis van tijd en gewicht :

De voordelen van wandelen op een rij

Wandelen is een sport die makkelijk te beoefenen is voor veel mensen. Het enige dat je nodig hebt is een paar schoenen die lekker lopen. En wat het ook makkelijk maakt, is dat je overal kunt wandelen: bos, hei, strand, door je buurt of in de stad. Het maakt niet uit waar je loopt en wanneer. Ook als je (nog) niet zo fit bent kan je altijd van start gaan met een klein blokje om, zodat je langzaamaan conditie opbouwt. Dus wat let je om te beginnen?

De gezondheidsvoordelen van wandelen zijn talrijk, hier een kleine opsomming:

 • Wandelen is goed voor hart- en bloedvaten. Je bloeddruk en slechte cholesterol worden lager en hierdoor heb je minder kans op hartproblemen.
 • Bewegen zorgt voor sterke botten, spieren en kraakbeen. Als je weinig beweegt word je kraakbeen dunner en dat kan zorgen voor problemen met je gewrichten. Bewegen houdt je botten, spieren en kraakbeen sterk.
 • Wandelen verlaagt het risico op diabetes met ongeveer 60%.
 • Wandelen is goed voor je geheugen: je hersens blijven bezig en dit kan leiden tot een kleinere kans op Alzheimer.
 • Voor mensen met allergieën voor bijvoorbeeld huisstofmijt of dierenharen doet frisse lucht ook wonderen.
 • 10 minuten wandelen per dag is voldoende om het risico op vroegtijdig overlijden te verminderen met 15%.

Afvallen door te wandelen

Uit onderzoek blijkt dat als je wilt afvallen je beter kunt wandelen dan hardlopen. Met hardlopen verbrand je meer calorieën, maar die calorieën komen door de verbranding van koolhydraten en niet uit vet. Hoe harder je rent, hoe groter het percentage calorieën is dat komt uit de verbranding van koolhydraten. Als je wandelt verbrand je minder calorieën, maar juist wel de calorieën die je moet verbranden om af te vallen: namelijk die afkomstig zijn uit vet. En dat is precies wat je nodig hebt om gewicht te verliezen.
Wil je sneller afvallen? Lees dan eens ons artikel over hoe je kan afvallen met hardlopen.

Hoe lang wandelen?

Wandelen kan je niet vaak of lang genoeg doen, maar de manier waarop je wandelt maakt wel veel verschil. Uit onderzoeken blijkt dat vrouwen die drie korte (ongeveer 30 minuten) maar intensieve wandelingen per week doen en daarnaast twee langzamere wandelingen, tot 6x meer buikvet verliezen dan vrouwen die 5 rustige wandelingen per week doen.

Een intensieve wandeling is er een waar je wat meer doorstapt. Je hartslag gaat omhoog, je krijgt het warmer en je ademhaling gaat sneller. Op deze manier stimuleer je de vetverbranding en zal je dus meer calorieën verbranden en afvallen.

Aantal calorieën per tijdseenheid

Wil je snel zien hoeveel calorieën je verbrandt met wandelen bij een bepaald gewicht gedurende een bepaalde tijd, gebruik dan onderstaande tabel. Voor een exacte berekening van je eigen situatie kan je het beste onze calorieëncalculator gebuiken.

70 kg 80 kg 90 kg
15 min. 46 kcal 53 kcal 59 kcal
30 min. 92 kcal 105 kcal 118 kcal
45 min. 138 kcal 158 kcal 177 kcal
60 min. 184 kcal 210 kcal 236 kcal
90 min. 276 kcal 315 kcal 354 kcal

Wil jij nog meer calorieën verbranden met wandelen?

W× TextBlock Titel Content Media managerRich text editorWil je tijdens het wandelen wat extra calorieën verbranden? Dan kan je de volgende dingen doen:

Loop wat harder door. Je hartslag gaat omhoog en zo ga je meer verbranden.
Loop met wat zwaars in een rugtas (flessen water bijvoorbeeld).
Span je buikspieren aan als je loopt.
Loop op een onverharde weg of door het zand.
Ga eens wandelen in een heuvelachtig gebied. Als je bergop loopt
kweek je meer spieren en hoe meer spieren je hebt, hoe meer je ook
verbrandt in rust.

7500 of 10000 stappen per dag?
Wandelen is dus goed voor ons brein, ons lijf en ons gewicht. Maar
hoeveel stappen moet je per dag zetten voor dit gezondheidsvoordeel?
Daar zijn de onderzoekers het niet helemaal over eens. Vaak wordt 10.000
gezegd, maar uit recent onderzoek is gebleken dat boven de 7500 stappen
die gezondheidsvoordelen niet groter worden.
Bij een laag aantal stappen zagen de onderzoekers wel duidelijk
verschil. De vrouwen in deze onderzoeksgroep die gemiddeld 2700 stappen
zetten, hadden het grootste risico om vroegtijdig te overlijden. De
conclusie is duidelijk: hoe meer stappen je per dag zet, hoe actiever je
leeft en een fysiek actief leven zorgt ervoor dat je langer leeft.
Heb jij opmerkingen of aanvullende informatie over dit artikel? Laat hieronder je reactie achter.il je tijdens het wandelen wat extra calorieën verbranden? Dan kan je de volgende dingen doen:

 • Loop wat harder door. Je hartslag gaat omhoog en zo ga je meer verbranden.
 • Loop met wat zwaars in een rugtas (flessen water bijvoorbeeld).
 • Span je buikspieren aan als je loopt.
 • Loop op een onverharde weg of door het zand.
 • Ga eens wandelen in een heuvelachtig gebied. Als je bergop loopt kweek je meer spieren en hoe meer spieren je hebt, hoe meer je ook verbrandt in rust.

7500 of 10000 stappen per dag?

Wandelen is dus goed voor ons brein, ons lijf en ons gewicht. Maar hoeveel stappen moet je per dag zetten voor dit gezondheidsvoordeel? Daar zijn de onderzoekers het niet helemaal over eens. Vaak wordt 10.000 gezegd, maar uit recent onderzoek is gebleken dat boven de 7500 stappen die gezondheidsvoordelen niet groter worden.

Bij een laag aantal stappen zagen de onderzoekers wel duidelijk verschil. De vrouwen in deze onderzoeksgroep die gemiddeld 2700 stappen zetten, hadden het grootste risico om vroegtijdig te overlijden. De conclusie is duidelijk: hoe meer stappen je per dag zet, hoe actiever je leeft en een fysiek actief leven zorgt ervoor dat je langer leeft.

Heb jij opmerkingen of aanvullende informatie over dit artikel? Laat hieronder je reactie achter.

Amazon Ads